انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام چیست؟ همانطور که می دانید، امنیت و سالم بودن بسته ها یکی از آن دسته شرایطی است که بایستی هم فرستنده و هم گیرنده به آن توجه کند. از این رو برای اطمینان از صحیح و سالم رسیدن کالا، بیمه باربری یا حمل و نقل تعریف شده است که می تواند در صورت ایجاد خسارت، به شما کمک کند تا ضرر کمتری را متوجه شوید. در ادامه این مطلب راجع به این دسته قراردادها و انواع آن خواهیم پرداخت.
بیمه باربری چیست؟
ابتدا پیش از بررسی انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام، بهتر است به تعریف آن بپردازیم. بیمه حمل کالا که با عنوان بیمه باربری نیز شناخته می شود، نوعی قرارداد است که به موجب آن، بیمه گر متعهد می شود تا در صورت بروز حادثه در زمان انتقال کالا، خسارات وارده را پرداخت نماید. برای بهره مندی از این مزیت، لازم است بیمه کننده، هزینه ای را تحت عنوان حق بیمه به بیمه گذار ارائه کرده و نیز با شرایطی که از طرف او بیان شده است، موافقت کند. این شرایط بیانگر چگونگی بروز حادثه، شرایط بازپرداخت و نیز میزان هزینه عودت داده شده است.
به طور معمول انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام، دارای محدودیت های زمانی خاصی هستند که لازم است در جریان اخذ آنها، توجه شود. همچنین انواع بیمه های باربری برحسب نوع شرایطی که دارند، می توانند به موارد مختلفی تقسیم شوند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
آشنایی با بیمه باربری
انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام کدامند؟
در رابطه با انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام می توان برحسب دسته بندی های مختلفی این قراردادها را تقسیم کرد که عبارتند از:
- بیمه باربری وارداتی: این نوع بیمه برای کسانی که خرید های خارجی داشته اند، ضروری است. بیمه باربری وارداتی مربوط به خرید هایی است که از طریق کشورهای خارج و به صورت براتی، اعتبارات اسنادی و یا بدون انتقال ارز صورت می گیرند.
- بیمه باربری صادراتی: مدل دیگری از قوانین و انواع بیمه نامه ها برای انتقال کالا به خارج، بیمه باربری صادراتی است. در این حالت شرکت های بیمه در بخش صادرات، بایستی کالاها را تا رسیدن به کشور مقصد تحت پوشش قرار دهند. نکته مهمی که در این نوع بیمه ها وجود دارند، تعیین ذی نفع و بیمه گذارها هستند.بیمه اموال را نیز میتوان جز این گونه بیمه به شمار آورد.
- بیمه باربری ترانزیت: بیمه باربری ترانزیت چیست؟ به بیمه هایی که با مسئولیت حمل و نقل داخلی از ایران انجام می شود، به صورتی که مبدا و مقصد خارج از این کشور باشد، بیمه ترانزیتی گفته می شوند. برای اخذ این نوع بیمه لازم است تا مجوز مدیریت بیمه های باربری و حمل و نقل گرفته شوند.
- بیمه باربری داخلی: بیمه ای است که از سوی شرکت های داخلی برای حمل و نقل و جابه جایی بارها در داخل خاک ایران صادر می شود.
همچنین در بخش دیگر از معرفی انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام، می توان این قراردادها را براساس نوع پوشش آنها طبقه بندی کرد که عبارتند از:
- بیمه Total loss: این نوع بیمه منسوخ شده و دیگر کاربردی ندارد. ممکن است آن را با نام بیمه شریفاتی یا گمرکی نیز بشناسید. استفاده از این نوع بیمه امروزه به صورت تشریفاتی و تنها برای ترخیص کالا جهت عملیات صادرات انجام می گیرد.
- مجموعه شرایط C: در این نوع بیمه، خطراتی از جمله آتش سوزی یا انفجار، تخلیه کالا در بندر اضطراری، واژگونی، به گل نشستن یا غرق شدن، خسارت همگانی و غیره پوشش داده شده است. این مدل بیمه ها معمولا ارزان بوده و برای کالاهایی با امکان خسارت کم استفاده می شوند.
- مجموعه شرایط B: از جمله خطرات پوشش داده شده در این نوع بیمه می توان به تمامی مثال های ذکر شده در بیمه با شرایط C و نیز مواردی همچون آتشفشان یا صاعقه، افتادن در دریا از روی کشتی، ورود آب، تلف کلی بسته، دزدی، روغن زدگی و غیره اشاره کرد.
- مجموعه شرایط A: در این مدل بیمه، تمامی خطرات به جز موارد استثناء مانند خسارات عمدی، فرسودگی، نامناسب بودن بسته بندی، آسیب ناشی از سلاح و تاخیر، توقیف و ضبط و غیره پوشش داده می شوند.
معرفی انواع بیمه باربری
مزایای انواع بیمه باربری
استفاده از انواع بیمه باربری و مزایای هرکدام می توانند برای افراد مختلف فواید بسیاری داشته باشند. اما این موضوع به خصوص در هنگام تبادل کالاها در بحث صادرات و واردات علاوه بر این منافع، یک اقدام بسیار ضروری و مهم است. در صورتی که شما از بیمه حمل و نقل دریایی، بیمه باربری کالا و موارد مختلف آن استفاده کنید، می توانید با درخواست کتبی، خسارات وارد شده را از شرکت بیمه طلب نمایید. همچنین در صورتی که از سالم و صحیح بودن کالاها اطمینان ندارید، می توانید برای مطالبه خسارت با رسیدی که به متصدیان می دهند اقدام کنید.
توجه کنید که افرادی که کالای خود را دریافت می کنند، حداکثر تا 3 روز می توانند از تاریخ تحویل کالا نسبت به اعلام خسارت اقدام کنند. همچنین بهتر است صاحبان کالا، مقررات ادارات و گمرک بندر تخلیه را به صورت کامل مطالعه نمایند.شما جدایی از این مباحث باید به بازرایابی صادراتی نیز آگاهی داشته باشید.