رفع تعهد ارز صادراتی یکی از پروسه های مهمی است که در سال های اخیر به منظور تضمین ارز موردنیاز کشور، به شدت به آن توجه می شود. در این قانون، صادرکنندگان باید برای ارائه درصد خاصی از آن به دولت در یک مدت زمان معین و از طریق روش های بیان شده، اقدام کنند. با این کار، صادرکنندگان قادر خواهند بود تا اقدام به بهره مندی از تعهدات ارزی صادرات نموده و به بازپس گیری مالیات پرداخت شده، بپردازند.
نحوه رفع تعهد ارز صادراتی چیست؟
رفع تعهد ارز صادراتی یکی از دغدغه ها و نگرانی های مهم تجار و فعالان بازارهای بین المللی است. ارز یکی از مهم ترین ابزارهایی است که در تجارت رد و بدل میشود. شما به عنوان تاجر، قادر هستید با یک ارز بین المللی، معاملات خود را انجام دهید. سفارش و تامین کالا و از سوی دیگر دریافت ارز، از رایج ترین پروسههای یک تجارت است. با این حال ارز خارجی یکی از مهم ترین نقش ها را در پیشرفت اقتصاد دارد. به همین دلیل دولت برای بازگشت ارز صادراتی تجار، قوانینی را از سال 1397 تصویب کرده است که بنا به آن باید این نوع پول های خارجی از طریق سامانه نیما ثبت و به کشور بازگردانده شوند.
در برخی موارد رفع الرجوع کردن این مسایل امری سخت و وقت گیر است.شما میتوانید در هر شهری که هستیند این امور را به شرکت های بازرگانی آن شهر مثلا شرکت بازرگانی در اصفهان،تهران و…. بسپارید.
به طور کلی منظور از رفع تعهد ارز صادراتی، بازگرداندن پول به کشور است که براساس پیمان نامه ارزی، صادرکنندگان باید به آن عمل کنند. این کار باید در یک زمان معین انجام شده و ارز به یکی از بانکها و یا در سیستم نیما به فروش رسانده شود. سامانه نیما یک سیستم یکپارچه است که در آن معاملات ارزی کشور صورت گرفته و قیمت گذاری، ثبات در بازار ارز، دسترسی تجار، بانک ها و صرافیها انجام می گردد. تجاری که ارز حاصل از صادرات خود را بدست آورده اند، می توانند آن ها را با سامانه نیما به صرافی ها یا بانک ها بفروش برسانند.
راهنمای رفع تعهد ارز صادراتی
بخشنامه ها و قوانین رفع تعهد ارز صادراتی
رفع تعهد ارز حاصل از صادرات یکی از مهم ترین کارهایی است که هرساله بنا به اطلاعیه کنفدراسیون صادرات ایران مهلتی برای آن درنظر گرفته می شود. در سال کنونی، مهلت زمانی جهت انجام این کار برای سال های 1398 تا 1400، تا پایان مرداد ماه می باشد. از جمله دیگر قوانین مهم در این عرصه می توان گفت:
- مطابق با ماده 141 قانون مالیات های مستقیم، کسانی که اقدام به صادرات کالاهای غیرنفتی نمایند، می توانند از مالیات نرخ صفر بهره مند شوند. با این حال این مزیت درنظر گرفته شده باید با رفع تعهد ارز حاصل از صادرات انجام گیرد.
- مکمل این قانون برای کسانی که اقدام به صادرات کالاهای خام می کنند، مالیات بر 20 درصد از درآمد حاصل از این نوع تجارت کالا است.
- مطابق با دستورالعمل نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور که توسط بانک مرکزی ارائه شده است، صادرکنندگان در صورت بهره مندی از معافیت های مالیاتی (تا صد در صد)، ملزم به انجام این تعهد هستند.
- در بند 5 تبصره 6 قانون بودجه سال 1401 نیز بر این و پیش شرط برخورداری از معافیت مالیاتی صادرات با بازگشت ارز حاصل از این کار تاکید شده است.
راهنمای رفع تعهد ارزی
راه های رفع کردن تعهد ارزی صادرات
همانطور که گفته شد، فرقی نمی کند به چه کشورهایی صادرات داشته اید. حتی رفع تعهد ارزی صادرات به عراق و افغانستان نیز که ممکن است با ارزهای محلی انجام شود، باید صورت گیرند. در این حالت، بنا به آخرین راهکارهای بیان شده با توجه به قوانین رفع تعهد ارزی صادرات سال 1401، 4 روش برای بازگردانی پول های خارجی حاصل از صادرات وجود دارد که عبارتند از:
- اولین و مهم ترین راهکار از شیوه های رفع تعهد، فروش این پول ها در سامانه نیما است. در بخش بعدی به این راهکار بیشتر می پردازیم.
- روش دوم، فروش کوتاژهای صادراتی است که به واردکنندگان صورت می گیرد و در تجارت های کوچک انجام شده می شود.
- روش های سوم و چهارم به ترتیب فروش ارز در صرافی ها و نیز واردات در برابر صادرات هستند.
توجه کنید که تمام این روش ها در دولت سیزدهم قابلیت اجرایی دارند.
راه های رفع تعهدات ارزی صادراتی
نحوه فروش ارز صادراتی برای رفع تعهد ارزی
یکی از راهکارهای مهم در بخشنامه رفع تعهد ارزی صادرات، امکان پرداخت ارز صادراتی در سامانه نیما است. در این راهکار باید ارز به صورت حواله و اینترنتی در سامانه نیما انجام شود. در این حالت داریم:
- ابتدا لازم است به وب سایت ir مراجعه کرده و وارد پنل کاربری خود شوید.
- حال بایستی به منوی عملیات ارزی مراجعه کرده و در قسمت مدیریت عملیات ارزی، گزینه “فروش” را انتخاب نمایید.
- حال بر روی دکمه ایجاد عرضه جدید کلیک کرده و مشخصات ارز فروشی خود را تعیین کنید.
- حال می توانید برای پیگیری فروش ارز، بر روی دکمه جزئیات کلیک کرده و مشخصات پیشنهادات خریدار ببینید.
- حال باید پیشنهاد صرافی را با پر کردن اطلاعات خواسته شده تایید کنید. سپس به قسمت معاملات رفته و از جدول پایین صفحه، گزینه “جزئیات” را بزنید.
- در صفحه بعدی، اطلاعات را بررسی کرده و در صورتی که صحیح باشند، دکمه تایید حواله ارزی را انتخاب نمایید.
- حال شما می توانید برای معافیت مالیاتی خود اقدام کنید.
راهنمای رفع تعهدات ارزی صادراتی