بازرسی کالا در تجارت بین الملل چگونه است؟ خدمات بازرسی برای کنترل و تضمین کیفیت در تجارت بینالملل با ارائه گواهی کالا در انطباق با کلیه قوانین و مقررات بینالمللی انجام می شود. این سرویس میتواند یک راهکار بسیار مطمئن برای پاسخگویی به ابهام ها در سلامت و صحت کالا از سوی بازرگانان به ویژه واردکنندگان باشد. در این مقاله با ما باشید تا به موضوع بازرسی کالا در تجارت و مفهوم آن بپردازیم.
منظور از بازرسی کالا در تجارت بین الملل چیست؟
بازرسی کالا در تجارت بین الملل، یک نیاز و دغدغه در بخش واردات و نیز صادرات می باشد. امروزه بازرگانان در زمینه کیفیت و کمیت کالا مطابق با استانداردهای جهانی، نگرانی های مختلفی دارند که برای رفع آنها تدابیری اندیشیده شده است. به طور مثال می توان به الزامی بودن اخذ استانداردهای اجباری در تجارت و نیز انواع بیمه ها اشاره کرد. این موضوعات در مطالب قبلی به صورت جداگانه شرح داده شده است.
به طور کلی در رابطه با مفهوم بازرسی کالا در تجارت بین الملل باید گفت مجموعه اقداماتی است که توسط شرکت های تجاری در سطح جهانی انجام شده و پس از آن، گواهی بازرسی صادر می شود. از آنجایی که در تجارت بین الملل، مبادله کالا بین کشورهای مختلف و بسیار دور نیز اتفاق می افتد، خریدار عملا نمی تواند محصولات دریافتی را با توجه به اسناد، بررسی و صحت سلامت آنها را تایید کند. بنابراین یک واسطه در این قسمت درنظر گرفته می شود که همان شرکت های بازرسی کالا هستند. بازرسی کالا در قسمت مبدا انجام می شود و خریدار می تواند مجری آن را تعیین کند. این مفهوم در تجارت بین الملل با عنوان International Trade Inspection شناخته می شود.
بازرسی کالا در تجارت بین الملل
وظایف خریدار و شرکت های بازرسی کالا چیست؟
حال لازم است به وظایفی که خریدار در زمینه بازرسی کالا صادراتی و وارداتی دارند بپردازیم که عبارتند از:
- خریدار کالا باید بتواند با توجه به اعتبار و شناختی که دارد، شرکت مناسبی را برای بازرسی انتخاب کند. در صورت عدم آگاهی در زمینه بازرسی کالا در تجارت بین الملل، بهتر است این کار را با کمک رایزنان بازرگانی در سفارت انجام دهد.
- شما باید به عنوان گیرنده، 2 هفته پیش از بازرسی، اسناد لازم برای مشخصات کالاها را به شرکت مربوطه تحویل دهید. همچنین زمان و نحوه انجام بازرسی کالاها در اعتبارات اسنادی یا LC دقیقا تعیین می شوند.
- شما باید در صورت نیاز به بسته بندی خاص کالا، نوع آن را تعیین کنید. در غیر اینصورت با توجه به استانداردهای بازرسی محصولات، بسته بندی انجام می گردد.
همچنین این وظایف برای شرکت های بازرسی کالا در تجارت بین الملل عبارتند از:
- بررسی تعداد کالا و صحت آن (بررسی کمی)،
- بررسی کالا از نظر کیفی،
- ارزیابی تاریخ تولید کالا و مشخص کردن وضعیت نو یا دسته دوم بودن آن (مستعمل بودن کالا)،
- بررسی صلاحیت صادر کننده کالا،
- تایید وسیله حمل و نقل،
- ارزیابی کالا با توجه به کیفیت محصول و کالای ارائه شده،
- بررسی نحوه بسته بندی کالا و صحت آن،
- بررسی و ارزیابی کشور سازنده و محل تولید کالا.
وظایف خریدار و بازرسی کالا
انواع گواهی بازرسی کالا در صادرات و واردات
با توجه به انواع بازرسی کالا در تجارت بین الملل، گواهی های مختلفی صادر می گردد که داشتن آنها در بسیاری از کشورها در پروسه واردات ضروری است. از سوی دیگر، از نظر برخی کشورهای توسعه یافته، واردات کالا از چند کشور و اطمینان به آنها نیازمند اخذ این گواهی ها است که در این لیست می توان نام ایران را نیز مشاهده کرد.
در مورد انواع گواهی بازرسی کالا و خدمات در تجارت بین الملل می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- گواهی بازرسی حین ساخت: برخی از عیوب و مشکلات ممکن است در پروسه ساخت کالا قابل شناسایی باشند. این نوع اشکالات می توانند ناشی از نوع طراحی، ساخت، متریال استفاده شده و نیز قطعات به کار رفته برای اسمبل کالا باشند که ممکن است استاندارد لازم را نداشته باشند.
- گواهی بازرسی پیش از حمل: این نوع گواهی منحصر به کالاهایی است که در پروسه بسته بندی و در زمان بارگیری هستند. بررسی کالاها از زمان بسته بندی تا زمان ارسال مورد ارزیابی قرار می گیرند. با انجام این کار، خریدار می تواند مطمئن باشد که تعداد، حجم، کیفیت و مشخصات محصول با قرارداد و پیش فاکتور یکسان است.
- گواهی بازرسی قیمت: به طور معمول انجام این کار از طریق موسسه مالی و بانک ها صورت می گیرد و هزینه آن برعهده خریدار یا وارد کننده است. این بازرسی به منظور ارزیابی قیمت محصول و ارزش آن صورت می گیرد.
- گواهی بازرسی اصالت فروشنده: مورد دیگری که می توان در رابطه با انواع اسناد بازرسی کالا در تجارت بین الملل بیان کرد، گواهی اصالت فروشنده است. این کار برای اطمینان از صحت فروشنده و توانایی او در اجرای تعهدات انجام می گردد. با توجه به قوانین داخلی، لازم است بازرگانان این کار را به عهده شرکت های واسط بگذارند.
- گواهی بازرسی کالا در مقصد: در نهایت نیز می توان به این گواهی اشاره کرد که هدف آن سرعت بخشیدن به فرآیند صادرات کالا و انجام بررسی در مقصد است. به طور معمول این کار در گمرک و قبل از اظهار کالا انجام می گردد.
گواهی های بازرسی کالا در تجارت