اسناد حمل بین المللی چیست؟ در این مقاله می خواهیم به بررسی انواع اسناد حمل بین المللی و معرفی آنها بپردازیم و شما را با قوانینی که در این زمینه وجود دارد آشنا کنیم. این نوع مدارک برای تشخیص و ارائه مشخصات کالای شما به کار می روند که از جمله الزامات خرید کالا از طرف خارجی می باشند.
اسناد حمل بین المللی چیست؟ اسناد خاص و متعارف
در تجارت بین الملل قوانین و مقررات بسیاری وجود دارد. از جمله ترخیص کالا، ارائه اسناد حمل بین المللی، اخذ گواهی استاندارد و غیره. یکی از این موارد، داشتن مدارکی است که خصوصیات و مشخصات محموله شما را ذکر می کنند و به آنها اسناد حمل گفته می شود. اخذ این مدرک در زمان خرید کالا از طرف خارجی بسیار مهم است. چراکه پس از انجام تعهدات مالی طرفین و تسویه حساب، برای انجام امور و نیز ترخیص کالا از گمرک، لازم است انواع اسناد حمل و نقل بین المللی برحسب نیاز ارائه شوند.
در میان اسناد حمل بین المللی، می توان بارنامه و نیز راه نامه را از مهم ترین آنها دانست. این اوراق بهادار، شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در ادامه بیشتر به بررسی آنها می پردازیم. همچنین در بحث معرفی اسناد حمل و نقل بین المللی، می توان گفت طبقه بندی این مدارک می تواند به دو گروه متعارف متداول یا خاص (Conventional یا Special) تقسیم شود.
اسناد خاص و متعارف کدامند؟
از جمله اسناد حمل بین المللی متعارف می توان گفت:
- بارنامه،
- پیش فاکتور،
- لیست بسته بندی یا عدل بندی،
- گواهی نامه صادرات،
- گواهی مبدا،
- پکینگ لیست ریز،
- گواهی آزمایش یا بازرسی،
- بیمه نامه،
- فاکتور.
همچنین لیست اسناد خاص عبارتند از:
- سیاهه گواهی شده،
- گواهی لیست سیاه،
- گواهی وزن،
- سیاهه تایید شده،
- گواهی بازرسی کالا در مبدا،
- گواهی بهداشت و سلامت،
- گواهی ضد عفونی،
- سیاهه کنسولی،
- گواهی آنالیز سازنده کالا،
معرفی اسناد حمل بین المللی
معرفی انواع اسناد حمل و نقل بین المللی
موارد مختلفی را می توان در بخش اسناد حمل بین المللی تشریح کرد که سعی می کنیم تا حد امکان آنها را به شما معرفی کنیم. از جمله این موارد می توان گفت:
- فاکتور تجاری (Commercial Invoice): این دسته از مدارک، در زمان ارسال محموله باید آماده باشند. در این حالت لازم است تا فاکتورهای تجاری، جزئیات کامل محصولات را ذکر کنند. هرچند این نوع فاکتورها، با مدارکی از جمله پیش فاکتور اطلاعات مشابهی دارند، اما ساختار آنها نسبت به مدارک ارائه شده از سیستم های حسابداری متفاوت است.
- پیش نویس بانکی (Bank draft): این نوع مدرک حاوی اطلاعاتی از جمله نامه انتقال و نیز دستورالعمل های پرداختی این پروسه است. پیش نویس بانکی به عنوان یک بخش مهم در حمل و نقل کالاها درنظر گرفته می شود.
- لیست بسته بندی محموله (Packing List): در این مورد از انواع اسناد حمل بین المللی، می توان جزئیات بیشتری را از کالاهای شما ثبت کرد. کاربرد اسناد حمل و نقل بین المللی متفاوت هستند. به عنوان مثال داشتن این اطلاعات برای بارنامه که برای حمل و نقل کالا در سطح بین الملل صادر می شود، ضروری است. از جمله اطلاعات ثبت شده در این لیست می توان به وزن کلی و ناخالص بار، ابعاد و موارد دیگر از اطلاعات بارها اشاره کرد.
- گواهی صادرات: نامه ای است که در اختیار شرکت های حمل و نقل قرار گرفته و تمام اطلاعات برای صادرات موفقیت آمیز را در بر دارد. شما به عنوان تاجر، برای جابه جایی کالاهای خود باید از یک شرکت حمل و نقل بین المللی استفاده کنید.
- شما میتوانید کلیه خدمات را به شرکت بازرگانی در اصفهان بسپارید.
تشریح اسناد بازرگانی خارجی و تجارت بین الملل
بارنامه و پیش فاکتور چیست؟
در انتها نیز به 2 مورد مهم از اسناد حمل بین المللی اشاره می کنیم که هرکدام به شرح زیر هستند:
- بارنامه بین المللی یا Bill of landing: این نوع مدرک، می تواند در انواع مختلفی صادر شود. از جمله بارنامه دریایی، هوایی و یا زمینی. بارنامه بین المللی زمانی ارائه می شود که یک شرکت یا فرد صاحب بار، آن را به متصدی می دهد. ارائه این نوع مدرک شامل جزئیات مختلف از بار، فرستنده و گیرنده است که بایستی شرکت حمل و نقل آن را به فرد صاحب کالا ارائه کند. کاربرد دیگری که برای این مدرک درنظر گرفته شده است، انتقال مالکیت این کالا به فرد گیرنده می باشد. صدور بارنامه های بین المللی می توانند به دو نوع Negotiable و Non Negotiable تقسیم شوند. این دسته بندی در زمانی که پرداخت با اعتبارات اسنادی انجام می شود، برای بانک ها اهمیت ویژه ای دارد. چراکه اسناد فاقد اعتبار مورد پذیرش بانک ها برای پرداخت محسوب نمی شوند.
- پیش فاکتور یا Proforma Invoice: یکی از مواردی است که شباهت بسیاری به فاکتور تجاری داشته و شامل اطلاعات مختلفی می باشد. از جمله مشخصات کلی کالا، قیمت، طرفین معامله، مدت زمان پرداخت هزینه و غیره. این نوع مدارک از اسناد حمل بین الملل، معمولا دارای یک تاریخ انقضا هستند که در یک بازه زمانی خاص مشخصات معامله شما را تعریف می کنند. این کار به خاطر نوسانات هزینه ها است که در مقوله صادرات وجود دارند. لازم به ذکر است که استفاده از پیش فاکتور در مرحله ترخیص، ثبت سفارش خارجی و نیز گرفتن مجوز لازم برای ورود و افتتاح اعتبار اسناد، لازم می باشد.